Tot ce trebuie să știți despre măselele de minte

542ad53a29349

Măseaua de minte este un subiect care dă dureri de cap și la propriu, și la figurat, majorității pacienților.

Numele acestui tip de molari provine din faptul că erupția acestora are loc în general în intervalul de vârstă 18 – 25 ani, așadar atunci când se presupune că ne maturizăm. O persoană poate avea toate cele patru  măsele de minte, trei, două sau niciuna. 20 – 25% din populația lumii pur și simplu nu are mugurele acestui dinte.

Molarii de minte sunt de fapt  reminiscențe ale strămoșilor noștri, care  foloseau intens acești dinți pentru a  mesteca hrana fibroasă și tare. Însă, pe măsura ce obiceiurile alimentare s-au schimbat, acestea au devenit aproape inutilizabile în mestecarea mâncărurilor.

Este adevărat că trebuie scoase?

Recomand extracția molarilor de minte în scop profilactic, deoarece aceștia sunt mult mai riscurilor și afecțiunilor stomatologice. Extracția măselelor de minte devine absolut necesară în cazul infecțiilor și inflamațiilor gingivale, în cazul în care nu există suficient spațiu pentru a erupe, ori măseaua de minte a ramas inclusă în os și nu reușește să penetreze gingia. Se recomandă extracția molarilor de minte și atunci când aceștia sunt cariați sau afectează evoluția unui tratament ortodontic.

Cum îți dai seama că urmează să îți iasă o măsea de minte?

Există câteva simptome care însoțesc erupția molarilor de minte. Printre acestea se numără:

  • inflamația și durerea gingiei;
  • dificultatea de a deschide corespunzător gura;
  • dureri de cap;
  • modificări de gust;
  • respirație urât mirositoare.