4 moduri în care fațetele de porțelan îți vor înfrumuseța zâmbetul

profilaxie

Faţetele ceramice sunt „învelişuri” subţiri din portelan care se aplică pe suprafaţa vizibilă a dinţilor frontali, în special la cei superiori, restaurându-le armonios fizionomia.

Deoarece confecţionarea lor implică artă şi ştiinţă şi necesită experienţă îndelungată, respectiv tehnologie deosebită, tratamentul de faţetare este considerat „vârful de lance” în rândul procedurilor de cosmetică dentară.

Iată care sunt cele 4 moduri în care fațetele dentare îți vor oferi zâmbetul mult dorit:

  1. Culoarea

Există o multitudine de cauze pentru decolorarea dinților: anumite alimente și băuturi, utilizarea tetraciclinei de la o vârstă fragedă, sau pur și simplu îmbătrânirea organismului. Albirea profesională a dinților poate reda o parte din strălucirea naturală a acestora, dar există cazuri în care decolorarea este prea profundă. În astfel de cazuri, fațetele dentare de porțelan vor ajuta la uniformizarea culorii danturii tale.

Culoarea finală a fațetelor va fi aleasă de către pacient împreună cu specialistul în cosmetică dentară. Ea va fi aleasă în funcție de culoarea ochilor, a tenului și a părului astfel încât dinții să aibă un aspect foarte natural după reabilitarea acestora.

  1. Forma

Fie că este vorba despre dinți ciobiți, de diastemă (strungăreaţă) sau deformări, fațetele reprezintă tratamentul ideal pentru repararea acestor probleme. Spre deosebire de coroane, acestea necesită șlefuirea unei suprafețe dentare de doar 0,5 – 0,7 mm, manopera fiind așadar minimal invazivă.

3. Dimensiunea 

Dimensiunea normală a dinților ar trebui să fie proporțională cu cea a buzelor și a gingiilor care rămân la vedere. Dinții erodați datorită anumitor boli, ori circumstanțe, pot diminua frumusețea unei danturi. În acest caz, se recomandă fațetarea acestora pentru a le mări dimensiunea.

Majoritatea pacienților își doresc dinți drepți și albi cât mai repede, fără a mai purta un aparat dentar o perioadă îndelungată. Tocmai de aceea fațetele ceramice reprezintă tratamentul ideal pentru dinții cu dimensiuni inadecvate (scurţi, prea lungi, inegali). 

4. Alinierea 

Tot fațetele ceramice reprezintă soluția cea mai rapidă pentru a obține o dantură corect aliniată, luminoasă și frumoasă. Acestea repară o aliniere incorectă, așadar dinții strâmbi și încălecați, oferind în același timp o textură similară cu cea a dinților naturali.

Faţetele se cimentează pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultimă generaţie. Acestea sunt minimal invazive și perfect tolerate de țesuturile din cavitatea orală. Ele reprezintă o soluție de reabilitare estetică a zâmbetului net superioară albirii sau refacerii cu materiale compozite.